И българи в AmSECC

By akim|December 21, 2009|Media Relations|0 comments

Bulgarija_21_vekAMERICAN SOUTHEAST EUROPE CHAMBER OF COMMERCE (AmSECC) е една млада по история и по възраст на своите основни членове организация. Това са хора от бизнеса в Чикаго и САЩ, които са си поставили за цел активиране на икономическите отношения между Северна Америка и Югоизточна Европа.

В основното ядро на европейските партньори са държавите – членки на Европейския съюз България, Румъния и Гърция, както и Босна и Херцеговина, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Македония, Албания и Турция. Важна част от дейността на организацията е и създаването на повече духовни и културни връзки между САЩ и европейските страни от югоизтока. Тази симбиоза между бизнес и култура създава по-добра основа за взаимно опознаване и просперитет.

Създадена е през януари 2009 година. В Борда на тази нон-профит организация са:Bojan Glamochak, Una Pipic, Emir Zubovic, M. Scott Leonard, Aida Zubovic, Matija Biljeskovic, Lila S. Jokanovic, Tania Boskovic, Igor Jokanovic, Dimitar Tchalakov, Stevco Nikolov, Josip Soldo, Aleksandar Bojanic. Президент е Igor Jokanovic.

През 2009 година AmSECC бе организатор на презентации на различни фирми и проекти, на бизнес срещи с размяна на визитки, направи специална среща за млади бизнесмени в ресторант „Сараево”. После, с помощта на генералното консулство на Босна и Херцеговина, бяха представени възможностите за инвестиране в тази страна. Реализирано бе и театрално представление на пиесата „Вуйчо Ваньо” от Чехов, в което активно участие взе и българският актьор и режисьор Пеянков, който работи в Чикаго. В Илинойския технологичен институт се състоя семинар на тема „Renewable Energies in Emerging Economies”

В плановете за бъдещето има проекти за бизнес и инвестиции, подпомагане на малки компании и хуманитарна дейност. На преден план са също така организиране на културни събития, информация, съвместна дейност с различни търговски камари, с Националния център за информация и туризъм в Чикаго, Илинойския технологичен институт, театри и пр.

В разговор с българския представител в организацията г-н Димитър Чалъков „Старт Чикаго” научи още, че за срещи и дейности се използува и уютният клуб-кафе-книжарница „Буба Мара Книжара” и че президентът Игор Джоканович е изключително ерудирана и активна личност. Още и това, че организацията и ръководителите й имат възможност за постоянна информация и консултации от страна на американски специалисти.

Според Чалъков представянето на страната ни в бъдеще като част от югоизточния регион на Европа би имало неоспоримо по-висок авторитет и би събудило по-голям интерес, би дало повече възможности. На срещата в Илинойския технологичен институт е ставало дума за бъдещето на „Зелената енергия”, за вятърните турбини, за „Зелените жилища” в Китай – модел на бъдещите екологични домове на хората.. като всичко това е особено добре приложимо именно в Югоизточна Европа. С Международния център за информация и туризъм има големи възможности за организиране на посещения от Европа в САЩ и обратно. В тази организация са дошли да работят хора, които искат да дадат нещо на страните, от които са дошли тук, не да получават. (21st Century @ Bulgaria)