Prezentirane Investicione Mogucnosti BIH u Chicagu

By akim|November 18, 2009|Media Relations|0 comments

Oslobodjenje_LogoGeneralni konzulat BiH Chicagu i Americko–jugoistocnoevropska privredna komora organizirali su prezentaciju investicionih mogucnosti BiH. Predsjednik AmSECC-a Igor Jokanovic je prisutnima prezentirao viziju komore, ciji je cilj uspostavljanje mostova saradnje i promocija regiona jugoistocne Evrope.

Generalni konzul BIH u Chicagu Eldin Kajevic predstavio je pogodnosti koje BIH nudi americkim investitorima i ekonomske pokazatelje BIH te istekao opredijeljenost nase zemlje na putu ka Evropskoj uniji, saopceno je  MVPBiH.

Americiki preduzetnik porijeklom iz BiH Ibrahim Vajzovic upoznao je prisutne o iskustvima koja je imao u BIH prilikom nedavne posjete, u koju je dosao s Johnom Freebornom, glavnim partnerom Freeborn razvojne grupacije globalnih servisa (FDG Global Services), americke investicione kompanije iz Saint Louisa, koja realizira projekte u 40 zemalja svijeta.

Freeborn je identificirao projekte u raznim sektorima BiH, od kojih je istekao energetski sektor (potencijalna ulaganja 2,5 milijardi dolara), rudarstvo i preradu metala (500 miliona dolara) te poljoprivredu i stocarstvo (250 miliona dolara). Americki investitori su bili prijatno iznenadjeni novom slikom BiH, jer nasa zemlja do sada nije bila na njihovoj listi zemalja koje su interesantne za investiranje.

Ostvarenim kontaktima i pokazanom zainteresiranoscu stekli su se uvjeti za skoro ponovno predstavljanje investicionih mogucnosti BiH u Chicagu i drugim regionima SAD-a. Na prezentaciji je prikazan promotivni film Enjoy Business Bosnia and Herzegovina.

Oslobodjenje_Article.pdf

Oslobodjenje Homepage